Samoajat

Lämmitely:

Jakaudutaan pareiksi. Annetaan parille yksi appelsiini. Molemmat haluavat saada appelsiinin itselleen. Mietitään eri vaihtoehtoja, joilla voidaan ratkaista ongelma.

-Keskustelu: Mistä konfliktit johtuvat? Mitä eri ratkaisumalleja on? Win-win ajattelu -> Etsitään ja hyväksytään sellainen ratkaisu, jossa kaikki osapuolet voittavat. Mitä etua/haittaa on kompromississa?

 

Jaetaan samoajat neljään ryhmään rauhaan liittyvien kuvien avulla (esim YK:n logo, Messengers of Peace – logo, rauhantunnus, Ahtisaari). Kuvat on leikattu paloiksi ja jokaisen tehtävänä on löytää oman palan kaverit eli oma ryhmänsä. Keskustellaan siitä, mitä yhteyttä kuvilla on toisiinsa ja mitä ne tarkoittavat.

Rastit:

1.       Vihapuhe

-Samoajat tutustuvat johtajan valitsemiin nettikommentteihin, joissa keskustelu liikkuu hyvän maun rajoilla ja sen ulkopuolella. Samoajat valitsevat, mitkä ovat vihapuheita, ja mitkä ovat sananvapautta. Tämän jälkeen eläydytään keskusteluun. Jokainen samoajat saa oman kommentin ja sanoo sen ääneen muille. Keskustellaan, miten netissä on pienempi kynnys kärjistää omaa mielipidettä ja sanoa asioita, jotka loukkaavat.

2. Miksi ihmiset eivät auta?

-Tutkitaan uutisia tapauksista, joissa ohikulkijat eivät ole auttaneet avun tarpeessa olevia. Mietitään mistä tämä voisi johtua?

3. Lautta uppoaa- simulaatio

-Ollaan lautalla (patja), joka uppoaa, jos jotakuta osallistujista ei pudoteta. Osallistujilla on eri rooleja, esim. raskaana oleva nainen, maailman johtava syöpätutkija, presidentti, pieni lapsi. Lautalla olijoiden tulee päättää kuka hyppää lautalta pois.  Yksi kerrallaan ”pudotetaan”  kunnes enää pari on jäljellä ja lautta voi kellua.

4. Jos maailma olisi 100-hengen kylä –simulaatioleikki

Jokaiselle jaetaan lappuja, joissa on symboleita (esim. vesitippa, sukupuolen merkki, kirja, tietokone jne.) Symbolit on laskettu tasan niin, että ne vastaavat suhteellista osuutta maailmassa (kts. linkki). Pelinjohtaja ohjaa peliä ja antaa esim. kaikille nillle, joilla on vesitippa lasin vettä ja kertoo niiden maailman ihmisten suhteellisen osuuden, joilla on puhdasta juomavettä. Jatketaan esim. Internet yhteydellä, koulutuksella jne.

5. Rauhanpuun rakentaminen

Osallistujat jakautuvat vähintään kahteen ryhmään. Ryhmät pohtivat, mitä ihminen tarvitsee kasvaakseen ja elääkseen rauhassa. Vastaukset kirjoitetaan paperilapuille, yksi vastaus aina yhdelle lapulle. Tämän jälkeen ryhmä valitsee viisi tärkeintä vastausta ja esittelee ne toisille ryhmille. Lopuksi kaikki ryhmät yhdessä päättävät, mitkä 5 asiaa ovat rauhan tärkeimpiä edellytyksiä heidän mielestään. Niistä rakennetaan kolon seinälle rauhan puu, jonka jälkeen pohditaan olisivatko asiat samanlaisia kaikkialla maailmassa ja eri uskontokunnissa?

Palaute

 

Valmistelut:

-Hanki materiaalit Jos maailma olisi 100-hengen kylä-simulaatioon

-Hanki appelsiinit

-Ota läppäri mukaan

-Rauhanpuu-askartelumatriaalit (maalattu/piirretty puu ja lehden mallisia lappuja)