Eurooppalainen ruoka ja kulttuuri

Euroopan maiden ruoka- ja tapakulttuurit eroavat yllättävän paljon toisistaan. Tähän on kerätty erimaalaisten partiolaisten kuvaukset oman maansa ruoasta ja kulttuurista.  Tekstit voivat toimia inspiraationa retki-, kokous- tai kv-juhlateemoihin.

Sveitsi – Die Schweiz – La Suisse – La Svizzera – La SvizzeraSveitsi

Sveitsi on pieni, mutta monipuolinen maa keskellä Eurooppaa. Maa on jaettu 26 kantoniin, joilla kaikilla on omat koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät. Idässä puhutaan saksaa, lännessä ranskaa, etelässä italiaa ja vuoristossa retoromaniaa. Sveitsiläisiä pidetään ahkerina ja täsmällisinä. Heitä pidetään myös hienovaraisina ja ujoina. Kun juna on kolme minuuttia myöhässä, siitä kuulutetaan. Illallinen tarjotaan tasan kello kuusi. Kaikella on oma paikansa ja järjestyksensä. Klisee jäykistä, kylmistä sveitsiläisistä ei siis ole tuulesta temmattu. Lännessä otetaan kuitenkin rennommin ja Tessiinissä, maan italialaisessa osassa, voidaan joskus jopa olla korkeaäänisiä.

Sveitsissä syödään paljon juustoa, fonduena, raclettena tai juustovoileipinä. Talvisin lasketellessa sveitsiläiset juovat kaakaota ja kesäisin olutta. Kansallisjuoma on kuitenkin Rivella, sveitsiläinen limsa. Zürcher Geschnetzeltes on tyypillinen sveitsiläinen liharuoka.

Venäjä – Россия

Venäläiset ovat hyvin vieraanvaraisia. Riippumatta kellonajasta vieraat ovat aina tervetulleita ja heille tarjotaan aina jotakin syötävää. Juhliin kutsutaan paljon vieraita ja ruokaa on runsaasti.

Venäläiset pitävät hyvästä ruoasta ja juomasta. Venäläinen ruokakulttuuri on hyvin monipuolinen. Borssikeitto, jota valmistetaan punajuuresta, lihasta, perunasta, kaalista, porkkanasta ja sipulista, on hyvä ja halpa ruoka. Lihapullat ja perunamuusi ovat suosittuja niin Venäjällä kuin Suomessakin. Pelmeni, venäläinen lihatäytteinen pasta ja varenniki perunamuusilla tai rahkalla täytetty pasta ovat myös hyviä, vaikka niiden valmistaminen alusta asti vaati jo enemmän keittotaitoja. Blinit, venäläiset letut syödään joko suolaisella tai makealla täytteellä. Juhlissa tarjotaan salaatteja, grillattua kanaa, kalaa, lihaa ja perunoita. Salaatteihin sekoitetaan usein paljon majoneesia.

Uusivuosi on vuoden tärkein juhla. Silloin kutsutaan ystäviä kylään ja laitetaan paljon hyvää ruokaa. Monet matkustavat myös ulkomaille tai laskettelukeskuksiin. Joulua vietetään vähemmän. Venäjän ortodoksinen joulu on 7.1.

Färsaaret – Føroyar

Färsaaret sijaitsevat Pohjois-Atlantilla ja koostuvat 18 saaresta, joista 17 on asutettuja. Färsaarilla on noin 50 000 asukasta, joista 19 000 asuu pääkaupungissa Torshavnissa. Färsaaret ovat autonomisia, mutta kuuluvat Tanskaan. Saarilla puhutaan omaa kieltä.

Färsaarilla syödään perinteisesti sitä, mitä saarilla pystytään viljelemään, ja mitä merestä pystytään pyydystämään. Tämä tarkoittaa, että siellä syödään paljon perunaa ja kalaa. Kesällä syödään myös valasta. Perinteisesti kalaa on joko suolattu tai kuivattu. Mausteet ja vihannekset ovat suhteellisen uusia tulokkaita Färsaarilla. Kalan lisäksi syödään myös karitsaa, jota sitäkin kuivatetaan. ’Ræst kjøt’ on färsaarelainen herkku. Kaksi kuukautta teurastamisesta keitetään liha perunoiden kanssa. Liemestä tehdään vihanneskeitto. Ulkomaalaisten mielestä keitto haisee käyneeltä lihalta, mutta färsaarelaiset rakastavat sitä. Vaikka nykypäivänä färsaarien kaupoista pystyy ostamaan melkein mitä ruoka-aineksia tahansa, perinteiset ruoat ovat vielä kunniassa.

Färsaarilla pidetään isoista juhlista. Häihin kutsutaan vähintään 200 vierasta. Juhliin kutsutaan kaikenikäisiä ja kaikkien täytyy kirjoittaa vieraskirjaan. Juhlissa tarjotaan paljon ruokaa ja juomaa, pidetään puheita ja lauletaan paljon. Akvaviittia tarjotaan kaikille samasta lasista. Ruokailun jälkeen kaikki auttavat juhlatilan tyhjentämisessä, että päästäisiin tanssimaan mahdollisimman pian. Alkuun tanssitaan kansantansseja, joiden jälkeen vaihdetaan nykymusiikkiin. Kaikki osaavat tunnetuimmat kansantanssit ja niiden sanoitukset.

Islanti – Ísland

Islannissa on perinteisesti syöty kalaa, haita, rauskua, karitsanlihaa ja maitotuotteita. Ruokaa on perinteisesti säilötty hapattamalla. Rausku on perinteinen jouluruoka.

Þorrablót, keskitalvenjuhla on perinteinen juhla viikinkiajoilta, jota 1900-luvulla on alettu viettämään uudestaan. Tällöin syödään perinteistä islantilaista ruokaa puuastioista.

Tanska – Danmark

Aamiaiseksi suurin osa tanskalaisista syö ruisleipää juustolla tai hillolla ja muroja, mysliä tai kaurapuuroa. Viikonloppuisin he syövät sämpylöitä juustolla ja hillolla sekä viinereitä.

Lounas on yleensä kylmä ja se syödään poissa kotoa. Tavallinen lounas on ruisleipää makkaran, keitetyn kananmunan, silakoiden tai maksapasteijan kera.

Päivällistä syödään yleensä koko perhe yhdessä kotona. Perinteinen tanskalainen päivällinen koostuu keitetyistä perunoista, ruskeasta kastikkeesta ja porsaanlihasta.

Jouluna syödään perunaa, punakaalia, ruskeaa kastiketta sekä ankkaa tai hanhea. Jälkiruoaksi syödään riisipuuroa.

Tanskalaiset pitävät urheilusta. Jalkapallo, käsipallo ja pyöräily ovat erityisen suosittuja lajeja. Tanskalaisen kirjailijan Hans Christian Andersenin sadut “Ruma ankanpoikanen” ja “Pieni merenneito ovat tunnettuja.

Ruokaohjeita eri pohjoismaista löytyy täältä norjaksi.

Englanti – England

Perinteinen englantilainen ruoka on yksinkertaista. Monikulttuurisuus on toinen vahva piirre. Vaikutteita on tullut Englantiin muualta Rooman ajasta lähtien. Eniten vaikutteita on kuitenkin tullut muualta Iso-Britannian suurvallasta. Tyypillistä englantilaista ruokaa ovat englantilainen aamupala, Fish and chips (friteerattu kala ranskalaisten perunoiden kera) ja sunnuntaipaisti. Eri alueilla on myös omia erikoisuuksiansa kuten Cornish Pasty (jauhelihapiirakka), Yorkshire Pudding (piirakkataikinasta tehty lisuke) ja Melton Mowbray Pork Pies.

Englantilainen kulttuuri on myös sekoitus eri kulttuureista. Kesäisin pidetään isoja musiikkifestivaaleja. Jane Austin ja William Shakespeare ovat esimerkkejä tunnetuista englantilaisista kirjailijoista. Britit pitävät urheilusta, erityisesti jalkapallosta, kriketistä, rugbysta ja golfista.