Palvelu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYstävät:

  1. Seikkailija toimii perheen jätevastaavana kahden viikon ajan.

Seikkailjan tehtävä on viedä ulos jätteet kahden viikon ajan sekä muistuttaa perhettä lajittelemisen tärkeydestä.

2. Seikkailija yllättää perheensä järjestämällä yhteisen teehetken, johon leipoo itse pullaa tai sämpylöitä.

Leivo esimerkiksi iranilaisia teeleipiä.

3. Seikkailija järjestää perheensä vaatekaappien siivoustalkoot. Pienet ja käyttämättömät vaatteet viedään kirpputorille tai kiertoon.

4. Seikkailija avustaa kotonaan suursiivouksessa, esim. mattojen tamppaamisessa, ikkunoiden pesemisessä tai lattioiden pesussa.

5. Seikkailija auttaa vanhempiaan kotitöissä viikon ajan (esim. pyykkien ripustamisessa, tiskauksessa, tiskikoneen tyhjennyksessä).

6. Seikkailija osallistuu pihan siivoustalkoisiin. Hyviä kohteita ovat esim. oman seurakunnan leirialueet, jonkun lippukunnan johtajan mökki tai kotipiha tai lähikaupan piha.

8. Seikkailija toimii sisupartiolaisen avustajana yhteisessä partiotapahtumassa.

Ympäristö:

2. Seikkailija tutustuu puutarhaan esimerkiksi osallistumalla puutarhatalkoisiin jonkun tutun henkilön puutarhassa.

3. Seikkailija välttää sähkönkäyttöä kokouksen tai retken ajan. Mihin kaikkeen sähköä tarvitaan, kuinka sen voi korvata? Millä tavalla kotona voi vähentää sähkön kulutusta? Seikkailija laatii yhteisen kulutuksen vähentämisen muistitaulun kodin ilmoitustaululle.

4. Seikkailija osallistuu risukodten vesomistalkoisiin tai ojien raivaustalkoisiin. Lisätietoja aiheesta voi kysyä esimerkiksi Metsänhoitoyhdistyksestä tai 4H-yhdistyksestä.

5. Seikkailija osallistuu kevätsiivoustalkoiden järjestämiseen teiden varsilla ja auttaa katujen ja teiden vierustojen siivoamisessa. Talkoista voi sopia kunnassa asiasta vastaavien kanssa.

Aapo Rainio PäPa:sta järjesti haravointitalkoot. Näin hän kertoo niistä:

”Sain idean syksyllä että nyt olisi paras aika haravointitempaukselle ja ryhdyin hommiin. Otin yhteyttä Helsingin rakennusvirastoon, sillä puistojen puhtaanapito on heidän osa-aluettaan. Vapaaehtoistyön koordinaattorit Rakennusvirastolta neuvoimat meille alueen, jossa suunnittelemaamme aikaan olisi kovin tarve haravoinnille sekä järjestivät paikalle jätelavoja ja pressuja lehtien kuljetusta varten. Haravointitempaus on helppo tapa tehdä yhteistä hyvää ja siksi kannattaakin olla tempauksesta rohkeasti yhteydessä moniin tahoihin, apua löytyy sitä etsivälle lähes aina.”

6. Seikkailija perustaa kukkakedon ja osallistuu talkoisiin. Lisätietoja kukkakedon perustamisesta voi kysyä esimerkiksi paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Aiheesta on tietoa myös kirjassa Kukkaniitty: perustajan opas (Kaija Virolainen, Veera Tuominen ja Tuija Laurén, Tammi 2004).

Yhteiskunta:

2. Seikkailija osallistuu johonkin paikalliseen tai valtakunnalliseen keräykseen (esimerkiksi yhteisvastuu-, sotaveteraani-, nälkäpäivä-, janopäivä– tai invalidikeräykseen). Seikkailija selvittää yhdessä joukkuueen tai vartion kanssa, mikä on keräyksen tausta ja mihin kohteeseen keräyksen tuotto käytetään. Kohteeseen voi tutustua internetin tai keräyksen toteuttajan lähettämän materiaalin avulla.

3. Seikkailija osallistuu talkoopäivään leirikeskuksessa tai esimerkiksi partiopiirin leirialueella. Talkoopäivä kannattaa järjestää yhteistyössä seurakunnan nuorisotyöntekijän tai partiopiirin kanssa ja laittaa paikka porukalla kuntoon kesän toimintaa tai talvikauden hiljaiseloa varten.

4. Seikkailija toteuttaa joukkueen kanssa jonkin pienen varainkeruutapahtuman, pitää esimerkiksi myyjäiset jonkin lippukunnan tapahtuman yhteydessä. Tuotto lahjoitetaan valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen.

Kohde voi olla esimerkiksi Woomal 2– projekti tai WAGGGS:in muistelemispäivärahasto.

Käykää kokouksessa läpi ennen myyntitempausta myös, kuinka myyntitilanteessa käyttäydytään asiallisesti. Kerro seikkailijoille, että edustatte partion ulkopuolisille osallistujille koko partioliikettä – partiohuivit kaulaan siis! Kannusta seikkailijoita myös pukeutumaan viralliseen tai puoliviralliseen partioasuun, jos se sopii tapahtumaan. Monelle tapahtumaan osallistujalle partiolaisten tunnistaminen voikin olla kimmoke tukea partiotyötä.

Lähde: Toimintavinkit

5. Seikkailija miettii, miten ihminen näkyy pimeässä ja kokeilee pimeässä heijastimen vaikutusta. Joukkue etsii sponsorin, joka lahjoittaa heijastimia, joita joukkue voi jakaa ilman heijastinta kulkeville.

6. Seikkailija valmistaa äyskäreitä ja jakaa niitä pienveneilijöille. Joukkue tarkistaa yhdessä uimarannoilla, onko siellä tarvittavat pelastusvälineet ja ovatko ne kunnossa. Puutteet ilmoitetaan uimarannoista vastaaville.

Äyskärit voi helposti tehdä vanhoista mehukattipulloista leikkaamalla pohja vinosti irti.

7. Seikkailija miettii kolon lähiseudun liikennejärjestelyjä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta. Joukkue tekee kolon seinälle sudenpentuja varten taulun, jossa on kuvattu sellaiset paikat, joissa tulee olla erityisen varovainen.

Taustatietoa