Paranna maailmaa

Vinkki 1

Kuvaaja: Ida Ringbom

Kuvaaja: Ida Ringbom

Anna yksi päivälehti jokaiselle vartiolle. Pyydä heidät etsimään lehdestä jokin asia, joka on viallaan. Kyseessä voi olla kaikki paikallisuutisesta (”Nuorisotaloa uhataan sulkea”) globaalisiin katastroofeihin (”Nälkä ja sota Nigerissä” tai ”Ilmastonmuutos uhkaa maailman jääkarhuja”). Varaa tähän 10 min.

Tämän jälkeen seikkailjat keskustelevat siitä, mitä he voisivat tehdä asian parantamiseksi. Tähän tarvitaan paljon aikuisen tukea. Seuraavat kysymykset voivat auttaa: Mikä on ongelma? Voiko sama ongelma näkyä muillakin tavoin? Keitä ongelma koskee? Koskeeko se muitakin kuin jutussa mainitut hemkilöt? Yrittääkö joku jo nyt ratkaista ongelmaa? Onko joku järjestö (YK, Punainen risti, Greenpeace), joka yrittää parantaa tilannetta? Mitä he voivat tehdä? Mitä te voitte tehdä? Muista, että sekä konkreetiset teot (esim. vanhusten luonna vierailu, ruoan tarjoaminen kodittomille) sekä poliitikoihin tai aikuisiin päättäjiin kohdistuvat toimet (esim. poliitikoiden kanssa puhuminen, mielipidepalstalle kirjoittaminen, vanhempien kanssa puhuminen) ovat tärkeitä toimia. Muista, ettei kukaan voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä  jotakin. Varaa tähän 45 min.

Tehkää näytelmiä, jotka kuvaavat ongelmaa, sekä sitä tekoa, mihin vartio on päätynyt. Näyttäkää näytelmät toisille vartioille. Keskustelkaa näytelmistä. Voisiko tätä oikeasti touteuttaa? Mitä valmisteluita se vaatisi? Mitä resursseja (materiaaleja, rahaa, kontakteja) se vaatisi? Milloin asiaa voisi työstää? Onko muitakin toimintatapoja? Mitkä järjestöt voisivat auttaa? Miten he voisivat auttaa? Voisitteko tehdä yhteistyötä? Varaa tähän 30 min.

Toteuttakaa muutamat ideat seuraavissa kokouksissa.

Vinkki 2

Pelatkaa hyvinvointipeliä. Ajatuksena on, että seikkailjat saisivat kokea, että maailmassa on paljon epäreilua. Pelin voi toteuttaa välipalahetkenä. Kaikille ei kuitenkaan tarjota kaikkea. Seikkailjat jaetaan sattumanvaraisesti neljään ryhmään. Ryhmä 1 istuutuu katettuun pöytään, jossa tarjotaan teetä, näkkileipää, leipää, voita ja juustoa. Ryhmä kaksi istuutuu pöytään ja saa teetä ja näkkileipää. Ryhmät 3 ja 4 ja ainoastaan teetä.

Keskustelkaa: Miltä tämä tuntui? Onko maailman resurssit tasaisesti jaettu? Mitkä maat ovat rikkaita ja mitkä köyhiä – katsokaa maapalloa tai maailmankarttaa. Mitä voi tehdä? Säästää luonnonresursseja? Ostaa reilun kaupan tuotteita? Kerätä rahaa? Toteuttakaa joku ideoista.

Lähde: Scouterna

 Vinkki 3

Kaikki ihmiset, eläimet ja kasvit tarvitsevat vettä. Joissakin puolin maailmaa ne kärsivät kuivuudesta. Kaikkien on säästettävä vettä ja kävellä pitkiä matkoja saadakseen vettä. Täällä Suomessa kaikki ihmiset käyttävät paljon vettä, joka päivä ja vesi tulee suoraan hanasta. Tämä on epäreilua.

Leikkikää: Jokainen vartio saa puoli litraa mehua, jonkinlaista valmista jälkipalaa, jota tehdään lisäämällä vesi (esim. kiisseli), kulhon, vispilän, tiskiharjan, mukin jokaiselle vartion jäsenelle ja laimentamatonta mehua jokaiselle vartion jäsenelle. Tehtävänä on valmistaa jälkiruoka, juoda mukillinen mehua ja tiskata. Vartio huomaa nopeasti, ettei vesi riitä. Silloin he saavat tietää, että sitä voi hakea lisää. Kerro veden sijainti sillä ehdolla, että he tarjoavat sinulle jälkiruokaa. Vesi on noin sadan metrin päässä, ja he voivat hakea veden mukeissaan. Myös tämän veden määrä on rajoitettu. Laita esille vain pieni kanisteri. Kun se on loppu, se on loppu.

Keskustelkaa: Miltä tuntui? Hankalalta? Vaikealta? Mihin käytämme vettä, joka päivä? Miten voimme saada lisää vettä paikkoihin, joissa on vähän vettä? Miten voimme leirillä säästää vettä?

Toteuttakaa, jonkun idea.

Lähde: Scouterna

Vinkki 4

Keskustelkaa köyhyydestä. Mitä köyhyys on? Seikkailijat piirtävät kuvan siitä, miten köyhyyttä voisi vähentää. Tämän jälkeen esittelevät ideansa vartiossa. Vartio valitsee parhaan idean ja miettii yhdessä miten ideaa voisi parantaa. Idea kirjoitetaan kuvan kääntöpuolelle ja lähetetään esimerkiksi kehitysyhteistyöministerille.

Muista, että köyhyy son vaikea ja latautunut aihe. Kaikki eivät ehkä kotitilanteesta johtuen halua puhua köyhyydestä.

Lähde: Scouterna