Kehitysyhteistyö

Kuvaaja: Ida Ringbom

Kuvaaja: Ida Ringbom

1. Selvitä, mitä tarkoittavat sanat kehitysyhteistyö ja kehitysmaa.

Taustatietoa: Kehitysyhteistyö on voimavarojen siirtoa maasta toiseen kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kehitysyhteistyö ei rajoitu pelkkään rahoittamiseen, se on aina myös osaamisen jakamista ja dialogia. Kehitysmaa on maa, joka ei ole saavuttanut tiettyä yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, joka olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean elintason.

Keskustelkaa: Mitä on kehitys? Miten kehitystä voidaan mitata? Eniten autoja asukasta kohden? Parhaiten koulutetut nuoret? Eniten rahaa valtionkassassa? Tiedätkö, mitä tarkoitetaan inhimillisellä kehityksellä?Voidaanko sanoa, että maailma muuttuu paremmaksi? Mikä nykypäivän kehityksessä on hyvää ja mikä huonoa? Miten maailmaa voi muuttaa paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi? Mitä Suomi ja muut rikkaat maat voivat tehdä asian hyväksi? Miten köyhät maat voivat auttaa itse itseään? Lähde: UNDP

2. Selvitä, mitä tarkoitetaan Reilun kaupan tuotteilla ja tutustu lähikaupan valikoimaan.

Taustatietoa: Reilu kauppa

Vinkki 1: Käykää kaupassa. Kisatkaa siitä, kuka löytää eniten Reilun kaupan tuotteita.

Vinkki 2: Ota esille banaanin. Kysy paljonko banaani maksaa? Banaani maksaa noin 35 c. Miten ansiot jakautuvat?  Seikkailijat saavat esittää eri rooleja ja arvata paljonko tienaavat.

  • Kaupanomistaja Suomessa – vastaus: 35 %
  • Tukku – vastaus: 33 %
  • Rahtiyritys – vastaus: 22 %
  • Jälleenmyyjä – vastaus: 7 %
  • Maanviljeliä – vastaus: 3 %

Mitä mieltä seikkailijat ovat jaosta? Miten heidän mielestä pitäisi jakaa? Pitäisikö meidän maksaa enemmän banaaneista Suomessa?

Lähde: KFUK-KFUM speiderne

3. Vertaile Suomen ja jonkin kehitysmaan asukkaan elinoloja ruoan, veden, työnteon ja oikeuksien suhteen.

Vinkkejä: Vesi ja ruoka, Koulutus

Taustatietoa: water.org, unicef, nälkä maailmassa, kouluruoka

Tositoimet

Valitse seuraavista tehtävistä (4 – 13) vähintään viisi:

4. Osallistu vartionne tai joukkueenne retkeen tai muuhun tapahtumaan, jossa käytätte mahdollisimman paljon Reilun kaupan tuotteita. Valmista esimerkiksi Reilun kaupan suklaabanaaneja.

5. Tee Reilun kaupan tuotteita tunnetuksi lippukunnassanne.

Voitte myös selvittää käytetäänkö Reilun kaupan tuotteita kunnanne virastoissa. Kirjoittakaa kirje päättäjille.

6. Osallistu lipaskerääjänä SPR:n nälkäpäiväkeräykseen, Yhteisvastuukeräykseen, Unicefin janopäiväkeräykseen tai muuhun keräykseen ja tutustu keräysvarojen kohteisiin sekä keräyksen tavoitteisiin.

7. Kerää ja luovuta vanhoja vaatteita, koulutarvikkeita tai muita tavaroita jonkin järjestön keräykseen ja selvitä, mitä lahjoituksille tapahtuu.

Esimerkkejä järjestöistä: Nada Hope, Katulapsiapu

8. Kutsu joku kehitysmaassa asunut suomalainen tai kehitysmaasta kotoisin oleva maahanmuuttaja kertomaan elämästä kehitysmaassa.

Vieras voi olla esimerkiksi kaveri, kollega tai sudenpennun vanhempi. Yhteyksiä saa myös seurakunnan, maahanmuuttajajärjestöjen ja opiskelijajärjestöjen kautta. Yhteyttä ulkomaalaisiin partiolaisiin, jotka opiskelevat Suomessa saa ylioppilaskuntien tai ESN:n kautta.

Vieras kertoo kotimaastaan, esimerkiksi koulusta, ilmastosta, juhlista. Minkälainen on maan historia ja valtiomuotoa? Voitte myös keskustella kielestä, pukeutumisesta, uskonnosta, taikauskosta ja perinteistä. Mistä perinteistä vieras on pitänyt kiinni Suomessa? Onko maassa tärkeitä venttuotteita, joita voi ostaa myös Suomessa? Minkälaiset perheet ja perhe-elämä ovat seillä? Mitä eläimiä maassa on? Onko ympäristöongelmia? Kuvat ovat kivoja. Vieras kertoo myös miksi on muuttanut Suomeen. Jos vieras on joutunut pakenemaan maastaan, hän voi kertoa mitä tapahtui, miksi niin kävi ja minkälainen pako oli. Anna sudenpennut kysyä kysymyksiä ja kertoa ajatuksistaan. Vieras on johtajien avulla valmistellut muutaman aktiviteetit, esimerkiksi leikkejä, ruokaa, tanssi, laulu tai satu.Keskustelkaa lopuksi: Mitkä ovat suurimmat erot vieraan maan ja Suomen välillä? Mitkä ovat yhtäläisyydet? Haluaisitteko asua vieraan maassa?

Lähde: Scouterna ja Girlguiding UK

9. Tutustu kehitysmaiden vesi- ja ravintotilanteeseen ja kokeile elää päivä samalla vesimäärällä kuin kehitysmaan keskivertoasukas.

Vesipula, tai pula puhtaasta vedestä, on yksi isoimmista haasteista, joita täytyy ratkaista nälän, köyhyyden ja sairauksien voittamiseksi. Ihminen tarvitsee päivittäin välttämättömiin tarpeisiinsa 20 l vettä. Monella ei ole edes sen verran. Yli miljardi ihmistä on vailla vettä perustarpeisiinsa.

Länsimaissa käytämme 200 l vettä per henkilö ja päivä. 10 l menee ruokaan ja juomaan, 40 l wc-käynteihin, 40 l tiskaukseen, 30 l pyykinpesuun, 70 l henkilökohtaiseen hygieniaan ja 10 l siivoukseen. Lisätietoa.

Vinkkejä

10. Valmista yhdessä vartion tai joukkueen kanssa Anna- tai Toivo-nukke. Antakaa se Unicefille adoptoitavaksi.

11. Tutustu tai osallistu johonkin partiolaisten tai muun järjestön kehitysyhteistyöprojektiin.

Esimerkki: Woomal 2

12. Jos lippukunnalla on kummilapsi tai kirjeystävä jostain kaukaisesta partiomaasta (esim. Nepalista, Senegalista tai Nicaraguasta), tutustu kyseisen maan partiotoimintaan ja muista kummilasta tai kirjeystävää.

Woomal 2 – projekti kautta voi saada kirjeystäviä.

13. Tutustu tarkemmin yhteen kehitysmaahan ja sen kulttuuriin: tapoihin, uskontoon, musiikkiin ja tarinoihin.

Taustatietoa: Woomal 2