Vesi ja ruoka

Seuraavissa aktiviteeteissa tutustutaan maailman epäreiluuteen. Lisää vinkkejä, joissa mietitään myös toimeen tarttumista, löytyy täältä.

Vinkki 1

Kuvaaja: Ida Ringbom

Käymälöitä Rwandassa
Kuvaaja: Ida Ringbom

Laita pussillinen pehmeitä karkkeja lautaselle. Seikkailijat istuvat lautasen ympärillä ja jokaisella on hammastikku kädessä. Johtaja antaa luvun 1 ja kuuden välistä. Osallistujat yrittävät vuorotellen lyödä nopalla samaa numeroa. Se joka onnistuu, saa alkaa syödä karkkeja hammastikulla. Kerralla saa syödä ainoastaan yhden karkin. Vuoro vaihtuu, kun seuraava lyö oikean numeron. Johtaja voi huutaa uuden numeron aina välillä. Jos rikkoo hammastikunsa, uutta ei saa. Keskeytä leikki 10 min päästä tai kun karkit ovat loppu.

Keskustelkaa: Miltä tuntui olla saamatta karkkia tai saada paljon? Voiko tämän yhdistää johonkin tosielämän tapahtumaan? Kohdellaanko jotakuta epäreilusti? Miten leikkistä olisi voinut tehdä vähemmän epäreilun? Miten elämästä voi tehdä vähemmän epäreilun?

Muista mahdollisia allergioita ja karkkilakkoja. Leikkiä voi myös leikkiä esim. rusinoilla.

Lähde: Scouterna

 Vinkki 2

Leikkiä leikitään ulkona. Rajaa noin 20 x15 m alue. Laita toiseen päätyyn tyhjä ja toiseen vedellä täytetyn ämpärin. Ota myös mukaan mukeja tai kulhoja, joissa voi kantaa vettä.

Pyydä seikkailijoita ajattelemaan, että he asuvat kylässä vuoristossa Afrikassa. Kylässä ei ole puhdasta vettä. Kyläläisten tehtävä on hakea vettä pärjätääkseen. Ongelma on, että matkalla lähteeseen vaanii rosvoja.

Jaa seikkailijat kahteen joukkueeseen. Toisen joukkueen tehtävä on hakea vettä ”lähteestä”, elikkä täydestä ämpäristä, ”kylään”, eli tyhjään ämpäriin. Toisen joukkueen tehtävä on olla rosvoina ja estää kyläläisiä kuljettamasta vettä kylään. Leiki hetken ja vaihda sen jälkeen puolta.

Lähde: Scouterna

 Vinkki 3

Jaa seikkailijat kahteen ryhmään. 1/3 kuuluu toiseen ja 2/3 toiseen. 1/3 edustaa maailman rikkaita ja 2/3 maailman köyhiä. Älä kerro seikkailijoille, että osa on rikkaita ja osa köyhiä.

Tehtävänä on tehdä paperihahmoja. Paperissa on kolme kuvaa, neliö, tähti ja ympyrä. Seikkailijoiden tehtävänä on irrottaa kuvat paperista. Rikkaat saavat saksen ja paperin, mutta köyhät saavat ainoastaan paperin. Rikkaat ovat tästä syystä valmiita ensin. Köyhät voivat erimerkiksi repiä kuvat paperista, mutta kuvien pitäisi olla irrotettu tarkasti viivojen mukaisesti. Jos köyhät ovat fiksuja, ehkä yrittävät lainata sakset ja ehkä onnistuvatkin tässä. Tärkeätä on kertoa, ettei toisilta saa ottaa mitään ilman lupaa.

Tehtävä näyttää, että kaikilla on eri lähtökohdat. Joillakin on helpompaa ja joillakin vaikeampaa. Keskustelkaa asiasta.

Vinkki 4

Ota esille erilaisia ja erikokoisia tarvikkeita, joilla seikkailjat voivat kuljettaa vettä. Kyseesä voi olla esimerkiksi muki, ämpäri, myssy, suppilo tai pesusieni.

Laita ämpäri ja pullo 50 metrin etäisyydelle toisistaan. Kaikki osallistujat ottavat yhden esineen ja asettautuvat linjalle ämpärin ja pullon väliin. Seikkailijoiden tehtävä on kuljettaa vettä ämpäristä pulloon mahdollisimman nopeasti. Ryhmä on valmis kun pullo on täynnä. Jokainen saa juosta ainoastaan oman osuutensa matkasta. Anna mielellään ryhmälle aikaa miettiä, missä järjestyksessä heidän kannattaisi käyttää välineet.

Keskustelkaa lopuksi. Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä voisi ensi kerralla tehdä toisin? Onko kaikilla mahdollisuutta leikkiä vedellä tällä tavalla? Onko kaikilla puhdasta juomavettä? Miten heitä voisi auttaa?

Lähde: Scouterna

Vinkki 5

Tarvitsette suklaalevyn, leikkuulaudan, veitsen, myssyn, hanskat, kaulaliinan ja nopan. Kaikki istuvat ympyrässä suklaalevyn ympäri. Henkilö, joka saa kutosen, pukee myssyn, hanskat ja kaulaliinan ja yrittää syödä suklaata haarukalla ja veitsellä. Hän jatkaa kunnes joku muu saa kutosen ja vaihdetaan paikkaa. Leikki jatkuu kunnes suklaa on loppu. Yleensä lopputulos on, että suklaa on jakautunut hyvin epätasaisesti. Keskustelkaa leikin herättäneistä tunteista.

Muista karkkilakot ja allergiat.

Lähde: Scouterna

Vinkki 6

Käykää ruokakaupassa. Vartioittain seikkailijoiden tehtävänä on ostaa ruokaa päiväksi yhdelle hengelle yhdellä eurolla. Tämän jälkeen vartiot esittelevät valintansa. Selviäisivätkö päivän sillä ruoalla? 1 euro on YK:n raja äärettömälle köyhyydelle. Onko se hyvä raja? Saako kaikkialla maailmassa yhtä paljon eurolla? Mihin muuhun kuin ruokaan rahojen pitäisi riittää? Mitä tapahtuisi jos isoäiti sairastuisi, jos tarvitsisit uuden koulukirjan tai uudet kengät? Maailmassa elää yli miljardi ihmistä äärettömässä köyhyydessä.

Lähde: Scouterna

Vinkki 7

Laittakaa ruokaa yhdellä eurolla per syöjä. Yksi euro on YK:n raja äärettömälle köyhyydelle. Kattakaa pöytä hienosti. Ruokaan saa käyttää ainoastaan se, mitä euroilla on ostanut. Ylimääräisiä mausteita tms. ei sallita. Voitte kutsua vieraita illalliselle. Pystyisittekö elämään eurolla päivässä? Muistakaa, että rahan pitäisi riittää paljon muuhunkin kuin yhteen ruokailuun. Minkälainen on köyhyys ja nälkä Suomessa? Pystyvätkö kaikki täällä syömään itsensä kylläiseksi? Mitä ruoka meistä, arvoistamme ja harrastuksistamme kertoo? Onko muualla maailmassa erityisruokavalioita?

Lähde: Scouterna

Vinkki 8

Kerro Paulinan tarina. Paulina on kymmenen vuotta vanha. Hän asuu Namibiassa eteläisessä Afrikassa. Niin kuin sinä ja minäkin Paulina ja hänen perheensä tarvitsevat vettä joka päivä. Paulinan perheeseen kuulu seitsemän henkilöä: äiti, isä ja viisi lasta. Pysyäkseen puhtaina ja terveinä, laittaakseen ruokaa, tiskatakseen ja siivotakseen perhe tarvitsee vähintään 100 litraa vettä päivässä. Lähellä Paulinan kotia ei ole vettä. Paulinan, hänen äitinsä Vilhelminan ja isosiskon Kristofinan, 15 vuotta, täytyy kävellä kaksi kilometriä vesipisteelle ainakin kaksi kertaa päivässä. Tämä vie neljä tuntia päivässä. Vesipisteessä täyttävät 15 litran ämpärit. Paulina ja Kristofina pystyvät vain kantamaan yhden ämpärin.

Paljonko vettä perheenne käyttävät yhden päivän aikana? Tehkää listat kaikesta mihin käytätte vettä päivän aikana. Laskekaa paljonko siitä tulee..

 • Vessakäynti 60 dl
 • Lasi vettä 2 dl
 • Käsienpesu 10 dl
 • Hampaidenpesu juoksevan veden alla 20 dl
 • Hiustenpesu 200 dl
 • Suihku 500 dl (180 dl/minuutti)
 • Pesukone 750 dl
 • Tiskaus 300 dl

Kuinka monta ämpärillistä se olisi?

Kokeilkaa myös veden kantamista. Merkatkaa rata, jonka varrella voi olla esteitä. Kuinka paljon vettä on mukava kantaa? Montako kertaa seikkailijoiden pitäisi kävellä radan, että saisivat kaikki käyttämänsä vedet kannettu?

Lähde: Scouterna

Vinkki 9

Tutustukaa alla olevaan tekstiin ja valmistakaa ateria annetuista ruoka-aineista.

 • Joka neljäs sekunti yksi ihminen kuolee nälkään tai nälkään liittyviin sairauksiin, päivittäin kuolee 25.000 ihmistä.
 • Melkein kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee nälkään ja aliravitsemukseen joka vuosi, mikä on enemmän kuin ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden ihmisten määrä.
 • 852 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii jatkuvasta nälästä. Heistä 815 miljoonaa asuu kehitysmaissa. Luku on suurempi kuin Yhdysvaltojen, Kanadan, Euroopan unionin ja Japanin asukasluvut yhteensä. Joka kolmas ihminen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa näkee nälkää, yhteensä heitä on 198 miljoonaa ihmistä.
 • 314,9 miljoonaa (37,4%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Etelä-Aasiassa. Luku on suurempi kuin Australian ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettu asukasluku.
 • 54,8 miljoonaa (6,5%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Latinalaisessa Amerikassa, mikä on lähes yhtä paljon kuin koko Italian asukasluku (58 miljoonaa).
 • 40 miljoonaa (4,8%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Luku on yhtä paljon kuin Kanadan ja Ruotsin yhteenlaskettu asukasluku.

Tyypillinen päivittäinen ruoka-annos sisältää reilu puoli kiloa elintarvikkeita ihmistä kohden (2 100 kcal).

Yksi ruoka-annos koostuu yleensä seuraavista aineksista:

400 g riisiä
60g papuja
50 g maissi-soija sekoitusta
25 g öljyä
15 g sokeria
5 g ionisoitua suolaa

Valmistakaa ateria näistä raaka-aineista. Pohtikaa, miltä tuntuisi syödä joka päivä samaa ruokaa.

Lähde: Suomen YK-liitto

Vinkki 10

Tehkää lippukunnan tapahtumaan komea ”Tansanialainen Kioski” ja antakaa näin osallistujille mahdollisuus hieman ymmärtää paremmin Afrikan olosuhteita. ”Tansanialaisessa Kioskissa” tavallisten tuotteiden hinnat on muutettu vastaamaan sitä hintaa, mitä ne maksavat keskituloiselle tansanialaiselle. Tansanialaisen tavallinen palkka on n. 80,000 shillinkiä/ kuukausi eli n. 30 euroa. Suomalaisen keskinettoansio on noin 2000 euroa, eli n. 66 kertaa suurempi. Jotta me suomalaiset voisimme ymmärtää millaista on yrittää hankkia tuotteita kyseisellä tansanialaisella palkalla, täytyy suomalaiset hinnat siis kertoa 66:lla. ”Tansanialaiseen Kioskiin” voi hankkia myytäväksi tavallisia arjen tavaroita, makeisia jne, ja sitten laittaa niihin hintalaput, joissa hinta on muutettu ”tansaniaaisiksi”. Hintaesimerkkejä tansanialaisen lähikaupan valikoimista valmiiksi muutettuna:

 • Kilo naudanlihaa 3500 shillinkiä – vastaa 86 euroa
 • Paketti wc-paperia 4500 – 10,000 shillinkiä – vastaa 111 – 247 euroa
 • Kahvipaketti 3500 – 7600 shillinkiä – vastaa 86 – 188 euroa
 • Tavallinen ruutuvihko 500 shillinkiä – vastaa 12 euroa
 • Suklaalevy 5700 shillinkiä – vastaa 141 euroa
 • 5 kiloa vehnäjauhoja 7000 shillinkiä – vastaa 173 euroa
 • Paahtoleipä 900 shillinkiä – vastaa 22 euroa
 • 1,5 litraa juomavettä 1000 shillinkiä – vastaa n. 24 euroa
 • Karkkipussi 3500 shillinkiä – vastaa n. 86 euroa
 • Flora margariini 7000 shillinkiä – vastaa n. 173 euroa
 • Banaanit 10 kpl 1500 shillinkiä – vastaa n. 37 euroa
 • Pizza 6500 shillinkiä – vastaa n. 160 euroa
 • Asunnon vuokra (1 huone, ei vettä eikä sähköjä, ulkona hiilikeitin keittiönä)
 • 10,000 – 20,000 shillinkiä – vastaa n. 247 – 495 euroa.
 • Polkupyörä 90,000 shillinkiä – vastaa n. 2228 euroa

Tuotteita voi yrittää oikeasti myydä, tosin kuten Tansaniassakin, ihmiset ehkä ostavat mieluummin yhden irtokarkin kerrallaan hintaan 1,3 euroa, kuin koko karkkipussin hintaan 86 euroa. Monet tavarat maksavat Tansaniassa suunnilleen saman verran kuin Suomessa.

Kaikkia tavaroita ei tarvitse olla kioskissa myytävänä, osasta tuotteista voi tehdä hinnaston kioskin seinälle. Kun miettii kyseisiä hintoja, ei liene vaikea ymmärtää, miksi monessakaan kodissa ei ole karkkipäivää lauantaisin, ei syödä lihaa kuin juhlissa, ruoka on äärimmäisen pelkistettyä, asunnot pieniä, sähköä ei ole juuri kellään kodissaan ja kulkeminen tapahtuu usein jalkaisin.

Lähde: Suomen lähetysseura

Vinkki 11

Jaa joukkue kahteen ryhmään. Toisessa on 20 % seikkailijoista ja toisessa 80 %. Jaa heille karkkeja niin, että pienempi ryhmä saa 80 %. Maailman rikkaudet ovat jopa vielä epätasaisesti jaettu. Euroopassa syödään noin 56 kg lihaa/ henkilö ja vuosi, Yhdysvalloissa 127, Kiinassa 37 ja Afrikassa 9. Kestävä kulutus on 33 kg per henkilö ja vuosi.

Lähde: Norges speiderforbund

Vinkki 12

Jokaiselle seikkailijalle annetaan lappu, jossa lukee maan nimi. Köyhien maiden edustajille jaetaan 10 rahaa ja rikkaiden maiden edustajille 3. Kierretään rasteja.

Rasti 1: Keihäänheitto. Jokaisella on kolme heittoa. Jokaisesta osumasta saa 10 rahaa. Keihäs heitetään 5 m etäisyydeltä, mutta jos maksaa 10 rahaa saa mennä metri lähemmäs.

Rasti 2: Rastilla juodaan lasin vettä. Lasi puhdasta vettä maksaa 10 rahaa. Likainen vesi (jossa on jauhoja tms.) on ilmaista.

Rasti 3: 30 sekunnissa pitää sytyttää kynttilää. Tulitikut ovat piilotettuja. Tulitikkuja voi ostaa 10 rahalla. Jos kynttilä palaa alle 30 s saa 20 rahaa.

Rasti 4: Seikkailijoiden tehtävänä on laskea yhteen viisi ja seitsemän. Tehtävä on kirjoitettu suomeksi venäläisillä kirjaimilla. 10 rahalla saa selvityksen kyrillisistä aakkosista. Oikeasta vastauksesta saa 20 rahaa.

Kun kaikki ovat päässeet maaliin, lasketaan, paljonko rahaa jokaisella on. Miltä tuntui? Toimiiko maailma näin?

Lähde: Norges speiderforbund

Vinkki 13

Puhdas vesi kuuluu arvokkaimpiin luonnonvaroihimme. Puhdas vesi on erityisen tärkeä lapsille, koska ovat hyvin haavoittuvaisia ripulitaudeille. Liian monta lasta kuolee joka vuosi koska on joutunut juomaan likaista vettä.

Järjestäkää viestikilpilu, jossa kannetaan vettä tavallisen valkoisen paperiarkin avulla.

Lähde: KFUK-KFUM speiderne

Vinkki 14

Kysy seikkailjoiilta, mitä he tietävät nälästä ja kuinka nälkä vaikuttaa
heidän jokapäiväiseen elämään?
 • Milloin olet nälkäinen?
 • Onko jotain, mitä et voi tehdä, kun olet nälkäinen?
 • Oletko koskaan ollut koko päivää ilman ruokaa?

Lähde: WFP