Maailma

WAGGGSwosm1. Tutustukaa Partiotyttöjen maailmanliiton (WAGGGS:n) ja Partioliikkeen maailmajärjestön (WOSM:n) merkkeihin ja niiden symboliikkaan.

Tietoa symboliikasta löydät täältä.

2. Merkitkää karttaan kaikki partiomaat.

3. Opetelkaa kaksi ulkomaalaista leikkiä ja partiolaulua vieraalla kielellä.

Tositoimet

Valitse seuraavista tehtävistä (4 – 12) vähintään neljä:

4. Valitse vartiosi tai joukkueesi kanssa vähintään kaksi maata, joiden kulttuuriin ja partiotoimintaan haluatte tutustua.

5. Järjestäkää toiselle vartiolle, laumalle, vanhemmille tai koko lippukunnalle ohjelmaa, jossa tutustutatte heidät valitsemiinne maihin ja niiden kulttuureihin.

Vinkki

6. Selvittäkää, kuinka paljon valitsemienne maiden edustajia on Suomessa, ja mikä on heidän asemansa täällä.

7. Tutustu valitsemienne maiden uskontoon, tapoihin, juhliin, musiikkiin ja taiteeseen.

8. Tutustukaa valitsemienne maiden ruokakulttuuriin ja valmistakaa näille maille tyypillinen ateria.

9. Tutustukaa valitsemienne maiden partiotoimintaan ja kertokaa niistä lippukunnan lehdessä tai jossain lippukunnan tapahtumassa.

10. Pyytäkää valitsemissanne maissa asuneita tai vierailleita kertomaan kokemuksistaan.

Vieras voi olla esimerkiksi kaveri, kollega tai seikkailijan vanhempi. Yhteyksiä saa myös seurakunnan, maahanmuuttajajärjestöjen ja opiskelijajärjestöjen kautta. Yhteyttä ulkomaalaisiin partiolaisiin, jotka opiskelevat Suomessa saa ylioppilaskuntien tai ESN:n kautta.

Vieras kertoo kotimaastaan, esimerkiksi koulusta, ilmastosta, juhlista. Minkälainen on maan historia ja valtiomuotoa? Voitte myös keskustella kielestä, pukeutumisesta, uskonnosta, taikauskosta ja perinteistä. Mistä perinteistä vieras on pitänyt kiinni Suomessa? Onko maassa tärkeitä venttuotteita, joita voi ostaa myös Suomessa? Minkälaiset perheet ja perhe-elämä ovat seillä? Mitä eläimiä maassa on? Onko ympäristöongelmia? Kuvat ovat kivoja. Vieras kertoo myös miksi on muuttanut Suomeen. Jos vieras on joutunut pakenemaan maastaan, hän voi kertoa mitä tapahtui, miksi niin kävi ja minkälainen pako oli. Anna sudenpennut kysyä kysymyksiä ja kertoa ajatuksistaan. Vieras on johtajien avulla valmistellut muutaman aktiviteetit, esimerkiksi leikkejä, ruokaa, tanssi, laulu tai satu. Keskustelkaa lopuksi: Mitkä ovat suurimmat erot vieraan maan ja Suomen välillä? Mitkä ovat yhtäläisyydet? Haluaisitteko asua vieraan maassa?

Lähde: Scouterna, Girlguiding UK ja Norges Speiderforbund

11. Järjestäkää levyraati, jonka musiikki koostuu valitsemienne maiden musiikista.

Musiikkia löytyy kirjastosta tai Youtubesta.

12. Tutkikaa, mistä kaupastanne löytyvä ruoka tulee – esimerkiksi riisi, spagetti, säilykkeet tai juusto.

Käykää mahdollisuuksien mukaan etnisessä ruokakaupassa tai isossa ruokakaupassa Pohtikaa mistä maista ruoka tulee? Löydättekö aineksia, joita ette tunne? Seikkailijat voivat saada tehtäväkseen etsiä esimerkiksi tuotetta espanjasta, etsiä hyllyn, josta löytyy meksikolaisia tuotteita, tutkia mistä maasta tulee eniten hedelmiä ym.

Voitte myös vierailla tuontiyrityksessä. Mitä tuotteita tuovat maahan? Mistä maista? Miten niitä kuljetetaan? Miten tuotteita kuljetetaan lentokoneissa? Minkälaisia sääntöjä on lentokuljetuksissa? Minkälaisissa laivoissa tuodaan tuotteita Suomeen? Mitä tuotteita viedään Suomesta?

Lähde: Scouts Canada