Tietoa maailmasta

Muun muassa seuraavien jälkien ja aktiviteettien kautta sudenpentu voi laajentaa maailmankuvansa.Aktiviteettikuvaus löytyy linkin kautta.

Tarinat

 • Kuuntelen satuja eri maista

  Karlokal

Satuja löydät Woomal 2 – ja Avaus-projektien sivuilta. Myös Unicef on kerännyt satuja eri maista.

Sadusta voi tehdä pienen näytelmän.

Leikit

 • Leikin ulkomaalaista leikkiä.

Leikkivinkit

Maailma

 • Ymmärrän, että ihmiset ovat erilaisia, mutta samanarvoisia.

Vinkki 1: Jokainen sudenpentu saa sitruunan. Kaikki kirjoittavat tussilla nimensä sitruunansa. Sen jälkeen on kaksi minuuttia aikaa tutustua hedelmäänsä: muoto, koko, merkit ym. Johtaja kerää sitruunat. Sudenpennut istuvat tiiviissä ympyrässä kädet selän takana, kasvot sisäänpäin. Sitruunat jaetaan sattumanvaraisesti, yksi jokaiselle sudenpennulle. Pyydä sudenpentuja tunnustelemaan hedelmää ja lähettämään sitä eteenpäin, ellei se ole oikea. Lopeta viiden minuutin päästä tai kuin kaikki ovat löytäneet sitruunansa. Nyt sudenpennut saavat katsoa sitruunoita. Monellako on oikea hedelmä kädessä? Miten ensi silmäyksellä samanäköiset sitruunat voivat olla niin erilaisia? Mitä erottavat meitä ihmisiä? Mitä ongelmia se aiheuttaa? Mitä hyötyjä on erilaisuudesta?

Lähde: Scouterna

Vinkki 2: Keksikää pareittain kolme eroa ja kome yhtäläisyyttä. Onko eroja merkitystä? MItä eroja suomalasen ja ulkomaalaisen sudenpennun välillä voisi olla?

Lähde: Girlguiding UK

Vinkki 3: Katsokaa lumihiutaleita suurennuslasin avulla. Ovatko samanlaisia? Ovatko ihmiset samanlaisia? Leikatkaa lumihiutaleita paperista ja koristelkaa koloa.

Lähde: Norges Speiderforbund

 • Maistelemme laumassani eri kulttuurien makuja.

Reseptejä löydät Woomal 2– ja Avaus-projektien kautta.

Voitte myös tehdä retkieväät englantilaiseen tyyliin: pari kolmioleipää, sipsejä, pillimehu ja suklaapatukka. Pohtikaa tällaisen ruoan hyötyjä ja haittoja.

 • Tutustun maailmanmusiikkiin.

Senegalilaista nykymusiikkia.

Voitte myös opetella tansanialaisen laulun.

 • Järjestän yhdessä laumani kanssa kansainvälisen illan toiselle laumalle.

Toteuttamisvinkkejä

 • Teen kuvakollaasin tai pienen näytelmän jonkin maan lasten elämästä laumani kanssa.

Koulunkäynti Senegalissa.


 

Koulunkäynti eri Afrikan maissa.

Voitte leikata lehdistä kuvia, jotka esittävät lapsia toisista maista.

 • Järjestämme perinteisen ulkomaalaisen juhlan.

Vinkki 1:

Vinkki 2: Kiinalainen uusivuosi: Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan Suomessa ainakin Helsingissä. Ideoita ja vinkkejä kaikkeen lyhdyistä ruokiin löytyy sivulta www.chinatown-online.co.uk. Voitte myös tehdä leijonapuvun ja esiintyä leijonatanssilla. Puvun pää tehdään pahvista tai paperimassasta ja keho kankaasta.

Vinkki 3: Intialaista uuttavuotta, Diwalia vietetään syksyllä. Diwali on valojuhla, jolloin sytytetään paljon kynttilöitä. Valmistakaa kynttilöitä itse ja järjestäkää valojuhla.

 • Tutustun laumani kanssa Suomessa asuvaan maahanmuuttajaan tai ulkomailla pitkään asuneeseen suomalaiseen.

Vieras voi olla esimerkiksi kaveri, kollega tai sudenpennun vanhempi. Yhteyksiä saa myös seurakunnan, maahanmuuttajajärjestöjen ja opiskelijajärjestöjen kautta. Yhteyttä ulkomaalaisiin partiolaisiin, jotka opiskelevat Suomessa saa ylioppilaskuntien tai ESN:n kautta.

Vieras kertoo kotimaastaan, esimerkiksi koulusta, ilmastosta, juhlista. Minkälainen on maan historia ja valtiomuotoa? Voitte myös keskustella kielestä, pukeutumisesta, uskonnosta, taikauskosta ja perinteistä. Mistä perinteistä vieras on pitänyt kiinni Suomessa? Onko maassa tärkeitä venttuotteita, joita voi ostaa myös Suomessa? Minkälaiset perheet ja perhe-elämä ovat seillä? Mitä eläimiä maassa on? Onko ympäristöongelmia? Kuvat ovat kivoja. Vieras kertoo myös miksi on muuttanut Suomeen. Jos vieras on joutunut pakenemaan maastaan, hän voi kertoa mitä tapahtui, miksi niin kävi ja minkälainen pako oli. Anna sudenpennut kysyä kysymyksiä ja kertoa ajatuksistaan. Vieras on johtajien avulla valmistellut muutaman aktiviteetit, esimerkiksi leikkejä, ruokaa, tanssi, laulu tai satu.Keskustelkaa lopuksi: Mitkä ovat suurimmat erot vieraan maan ja Suomen välillä? Mitkä ovat yhtäläisyydet? Haluaisitteko asua vieraan maassa?

Lähde: Scouterna, Girlguiding UK ja Norges speiderforbund

 • Valmistan toiseen kulttuuriin kuuluvan esineen.

Vinkki  1: Lompakko kierrätysmateriaaleista.

Vinkki 2: Tangram on vanha kiinalainen palapeli. Sen ideana on muodostaa seitsemästä palasta mahdollisimman monta erilaista kuviota (esim. lintuja, ihmishahmoja, eläimiä). Tehkää tangram-peli paksusta kartongista tai vanerilevystä (paksuus alle 0,5 cm). Leikatkaa kartonki tai vaneri tasasivuiseksi neliöksi ja ruuduttakaa se viivottimen ja lyijykynän avulla 16 ruuduksi. Neliön sivut voivat olla 16 cm, jolloin ruutujen sivut ovat 4 cm. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tangram Lähde: Toimintavinkit

Vinkki 3: Valojuhlia vietetään monessa eri kulttuurissa: Hanukkah, Diwali, Loy Kratong ja tietekin meidän Adventti. Valmistakaa omia kynttilöitä.

Vinkki 4: Leijat ovat tärkeitä muun muassa Kiinassa, Japanissa, Taimaassa, Brasiliassa ja Afganistanissa. Tehkää leijoija.

Vinkki 5: Tehkää buddhalaisia rukouslippuja. Kirjoittakaa niihin ystävällisiä ajatuksia. Kun liput liehuvat tuulessa, ajatukset lähtevät lentoon. Lähde: DDS

Vinkki 6: Tehkää afrikkalaisia helmiä sanomalehdistä. Lehtipaperista leikataan pitkä kolmio. Lyhyelle sivulle levitetään liimaa. Paperia pyöritetään hammastikun ympäri niin, ettei liima tartu tikkuun. Levittäkää tämän jälkeen liimaa koko kolmiolle ja rullatkaa se tiiviiksi. Helmeä voi maalata ja lakata kun se on kuivunut. Olkaa varovaisia, ettei maalikaan tartu hammastikkuun. Hammastikkua poistetaan kun helmi on valmis. Lähde: De grönne pigespejdere

Vinkki 7: Kaikilla lapsilla pitäisi olla oikeus vapaa-aikaan ja leikkiin. Monessa maassa vanhemmilla ei ole varaa ostaa lapsilleen leluja. Lasten täytyy silloin tehdä lelujaan itse kierrätetyistä materiaaleista. Tehkää leluja, esimerkiksi vene maitopurkista, auto tulitikkuaskista ja viinipullon korkeista.  Mistä leluista voisit luopua ja mistä et? Miksi? Lähde: Det danske spejderkorps

Partioperinne

 • Tiedän mikä muistelemispäivä on ja osallistun muistelemispäiväjuhlaan.

Vinkkejä

Voitte myös kirjoittaa muistelemispäiväkortin ja lähettää sen laumalle toisessa maassa.

 • Tutustun laumani kanssa muiden maiden partiotapoihin.

Taustatietoa: Partio Senegalissa

Vinkki 1: Voitte tehdä paperinukkeja, jotka esittävät partiolaisia eri maiden partiopuvuissa. Lähde: Girlguidin UK

Vinkki 2: Tutustukaa partiolauluihin eri maista.

Vinkki 3: Yhdysvaltalaiset tyttöpartiolaiset myyvät keksejä. Leipokaa keksejä ja myykää niitä. Lähde: Girlguidin UK

Vinkki 4: Tehkää muistipeli, joss yhdistetään eri maiden partiologoja ja lippuja. Lähde: DDS