Sukukansat

Suomalaisten sukukansoiksi sanotaan suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvia kansoja, joita elää ympäri Itä- ja Pohjois-Eurooppaa sekä Länsi-Siperiassa. Suomalais-ugrilaisista kansoista löytyy tietoa vaikkapa netistä:

http://sukukansat.mafun.org/yleinen.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset_kansat

Jos haluat tutustua suomalais-ugrilaisiin partiolaisiin, helpoin tapa on ottaa yhteyttä Viroon tai Unkariin. Näissä maissa, joissa sukukieli on valtiollisena kielenä, on luonnollisesti myös viron- ja unkarinkieliset partiojärjestöt. Unkarissa, Virossa ja Venäjällä partiotoiminta oli kommunismin aikana kiellettyä, mutta 1980-luvun lopulla toiminta käynnistyi uudestaan.

Virolaisten partiolaisten kanssa SP on tehnyt pitkään yhteistyötä,.

Unkarin tärkeimmät partiojärjestöt ovat WOSM:iin kuuluva Magyar Cserkészszövetség sekä WAGGGS:iin kuuluva tyttöjärjestö Magyar Cserkészlány Szövetség. Yhteystietoja löytyy netistä.

Sukukielisiä partiolaisia löytyy myös Lapista, eläähän Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueella yhteensä kymmeniätuhansia saamelaisia. Lapin lippukuntiin yhteyttä ottamalla voi löytää mahdollisuuksia tutustua saamelaisiin partiolaisiin.

Suurinta osaa suomen sukukielistä puhutaan Venäjällä. Karjalan partiolaisten kanssa suomalaiset ovat tehneet paljon yhteistyötä, mutta karjalan kieltä puhuvia nuoria on nykyään valitettavan vähän. Monilla muilla Venäjän suomalais-ugrilaisilla alueilla, kuten Marissa, Mordvassa, Komissa ja Udmurtiassa, nuoret käyttävät yhä aktiivisesti suomalais-ugrilaista äidinkieltään venäjän ohella. Paikalliset partiojärjestöt toimivat kuitenkin venäjäksi. Jos kielitaitoa löytyy, voi yhteystietoja etsiä venäläisten partiojärjestöjen nettisivuilta tai kysyä apua SP:n kv-väeltä.

Suomalais-ugrilaisiin voi tutustua myös sukukansojen kanssa toimivien järjestöjen kautta.

Sukukansojen ystävät

M. A. Castrénin seura

Suomi-Venäjä-seura