Mikä EU?

EUEU (Euroopan Unioni) on unioni, joka koostuu 28 eurooppalaisesta maasta. EU on pizzaleipuri Roomassa, europarlamentaarikko Brysselissä, EU on turkistarhuri Pohjanmaalla. EU on sinä ja minä. EU tuntuu isolta, vieraalta ja kaukaiselta. EU:ssa tehdyt päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin ja voimme kaikki vaikuttaa päätöksiin.

EU tekee päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. EU:n tuet auttavat useimpia meistä. EU on Helsingin ja Turun välinen moottoritie, EU on Erasmus-vaihto, EU mahdollistaa maanviljelyä Suomessa. EU on oikeutesi netissä, EU:n ansiosta puhelut ulkomaille eivät ole törkeän kalliita, EU on halvemmat ja helpommat matkasi, EU antaa start up –yrityksille helpomman pääsyn maailman isoimmille markkinoille EU:n sisäisten markkinoiden ansiosta.

Keskeinen päätöksenteko tapahtuu kolmessa laitoksessa Brysselissä; Euro-parlamenttissä, Euroopan komissiossa, Eurooppa-neuvostossa. Eurooppa-neuvostossa Suomen hallitus on mukana. Europarlamentissa Suomella on 13 edustajaa. Euroopan komissiossa on yksi suomalainen komissaari ja useampi suomalainen muissa tehtävissä.

Päättäjät eivät tiedä kaikkea. Poliitikot eivät koskaan tule osaamaan kaikkea. Siksi tarvitaan kaikki, jotka haluavat vaikuttaa tiedottamaan, kertomaan ja vaikuttamaan kun päätöksiä tehdään. Voi olla ratkaisevaa jos joku, joka on perillä asiasta, pystyy kertomaan päättäjille ongelmista, heikkouksista ja epäoikeudenmukaisuuksista, jotka muuten voivat mennä huomaamatta ohi. EU-tasolla päätökset ovat isoja ja laajoja, jonka vuoksi paljon voi jäädä huomaamatta isoissa kokonaisuuksissa, josta pitää päättää.

Vaikuttamiseen tarvitaan myös aloitteellisuutta. Osittain päättäjät pyytävät mielipiteitä muilta tahoilta, mutta on yhtä mahdollista vaikuttaa yksilönä tai yksittäisenä organisaationa. Silloin pitää itse olla aktiivinen ja seurata mitä tapahtuu. Päättäjiin voi vaikuttaa sopimalla kokouksen, kirjoittamalla avoimen kirjeen, tukemalla kansalaisaloitetta, levittämällä viestiä sosiaalisessa mediassa tai lähettämällä sähköpostin päättäjän avustajalle.

Kontaktit tekevät vaikuttamisen helpommaksi. Tuntemasi ihmisten kautta, verkostosi kautta on paljon helpompaa saada apua ja onnistua vaikuttamaan, kun henkilö, jonka kanssa keskustelet, on tuttu entuudestaan. Tässä partio on isoksi avuksi! Partiossa ihmisiä eri taustoista tapaavat toisensa ja partio kattaa monia ammatteja, ikäryhmiä ja kiinnostuksenkohteita. Kontaktien avulla voit saada apua siitä, keneen kannattaa kääntyä ja millä välineillä vaikuttaminen tapahtuu parhaiten. Älä unohda, että voit olla jonkun kontakti, kun he tarvitsevat apua. Verkostot toimivat moneen suuntaan ja on kaikkien eduksi, että autamme toisiamme.

Jos haluat, on aina mahdollista olla mukana päätöksenteossa jollakin tavalla ja vaikuttaa. Se vaatii usein aloitteellisuutta ja kovaa työtä. Tärkeää on muistaa, että vaikka aina on mahdollista vaikuttaa, se ei tarkoita, että lopputulos aina olisi oman toivomuksen mukainen. Myös korkeimmat jehut Europarlamentissa tietävät, etteivät aina saa tahtoaan läpi, mutta ovat silti mukana ja tekevät parhaansa sen puolesta, että arkipäivä ja tulevaisuus olisivat parhaat mahdolliset.

Helpoin tapa vaikuttaa EU:ssa on äänestäminen. 25. toukokuuta on Europarlamenttivaalit. Toivottavasti käytät oikeuttasi vaikuttaa silloin!

Beata Björkvall, Sjöscoutkåren Vikingaflickorna, FiSSc, Nils Torvaldsin erityisavustaja (sfp/rkp)

Kiinnostavatko EU ja päätöksenteko? Euroopan komission vaalisivuilla 2014 www.elections2014.eu voit tutustua niihin tarkemmin. Jos jatkat surfaamista komission nettisivuilla voit löytää villejä määriä tietoa.