Europeisk mat och kultur

IMG_2414Det är förvånansvärt stora skillnader mellan europeiska länders matkulturer och seder och bruk. Här hittar du information om några länder och inspiration för utfärder, möten eller andra evenemang.

Schweiz – Die Schweiz – La Suisse – La Svizzera – La Svizzera

Schweiz är ett litet men mångsidigt land beläget i centrala Europa. Landet består av 26 kantoner, med egna utbildnings- och hälsovårdssystem. I de östra delarna av landet talas tyska, franska i väst, italienska i söder och rätoromanska i alperna. Schweizarna anses vara flitiga och punktliga men också finkänsliga och blyga. Om tåget är tre minuter försenat meddelas det genast. Skrattar någon högt vänder sig alla om och tittar. Middagen serveras klockan sex. Det är ordning och reda som gäller! Stereotypier om stela och kalla schweizare är inte bara prat. Men i väst är människorna mer avslappnade och i landets italienska delar kan de till och med vara högljudda.

Ost är populärt i Schweiz och serveras som fondue, raclette och på brödet. Kakao är en populär dryck i skidbacken under vintern medan ölet flödar under sommaren. Nationaldrycken heter Rivella och är en schweizisk lemonad. Zürcher Geschnetzeltes är en typisk kötträtt.

Ryssland – Россия

Det ryska folket är ett gästvänligt folk. Gäster är välkomna på besök vilken tid på dygnet som helst och de bjuds alltid på något ätbart. Det ordnas stora fester med mycket gäster och mycket mat.

Ryssarna gillar god mat och dryck och den ryska matkulturen är väldigt mångsidig. Borsjtjsoppa är en billig rätt och tillreds av rödbeta, kött, potatis, kål, morot och lök. Köttbullar och potatismos är populärt. Pelmeni är en rysk pasta med kött och varenniki en pasta med potatismos eller kvarg. Blinier, ryska plättar, kan ätas med både salt och söt fyllning. På fester serveras ofta sallader med mycket majonnäs, grillad höna, fisk, kött och potatis.

Nyåret är den viktigaste högtiden i Ryssland. Då bjuder man hem vänner på fest och bjuder på mycket och god mat. Det är också vanligt att man reser utomlands eller till skidorter. Julen firas inte lika mycket. Den rysk-ortodoxa julen firas den 7 januari.

Färöarna – Føroyar

Färöarna i Nordatlanten består av 18 öar, varav 17 är bebodda. Det bor ungefär 50 000 människor på Färöarna och 19 000 av dem bor i huvudstaden Torshavn. Färöarna hör till det danska riket men åtnjuter autonomiskt självstyre och har ett eget språk.

Färöisk mat är traditionellt sådant man kan odla eller fånga på öarna. Fisk och potatis är de viktigaste råvarorna. Fisken är antingen saltad eller torkad och på sommaren äter färöingarna också val. Kryddor och grönsaker är nykomlingar på Grönland. Vid sidan av fisk är också torkat fårkött vanligt. En traditionell färöisk delikatess är ’Ræst kjøt’, en grönsakssoppa som görs av buljong på två månader gammalt kött och potatis. Utländska gäster tycker ofta att soppan luktar illafaret. Trots att man i dagens läge kan köpa nästan vilka råvaror som helst är de traditionella färöiska rätterna fortfarande populära.

Färöingarna gillar stora fester och på färöiska bröllop är det minst 200 gäster. Gästboken är viktig och alla gäster måste skriva i den. På festerna serveras mycket mat och dryck, tal och sång. Alla dricker akvavit ur samma glas. Efter middagen blir det både folkdans och dans till modern musik.

Island – Ísland

Den isländska matkulturen hyllar fisk, haj, rock, lammkött och olika mjölkprodukter. Rocka serveras speciellt på julbordet.

Þorrablót är en midvinterfest som härstammar från vikingatiden. Under festen serveras traditionell isländsk mat i träkarl.

Danmark

Danskar äter ofta rågbröd med ost eller sylt och flingor, mysli eller havregrynsgröt till frukost. Under helgen äter de semla med ost och sylt eller wienerbröd.

Lunchen är vanligen rågbröd med korv, kokt ägg, strömming eller leverpastej.

Hela familjen samlas till middag. En traditionell dansk middag består av kokt potatis, brunsås och griskött.

Under julen äter danskarna potatis, rödkål, brunsås och anka eller gås. De äter risgrynsgröt till efterrätt.

Danskar gillar sport. Speciellt fotboll, handboll och cykling är populära grenar.

Författaren är H.C. Andersens sagor ”Den fula ankungen” och ”Den lilla sjöjungfrun” är världskända.

England

Traditionell engelsk mat är enkel. Men det engelska köket har sedan romartiden påverkats av olika kulturer. Speciellt under Storbritanniens stormaktstid influerades det engelska köket av främmande kulturer. Typiska engelska rätter är den engelska frukosten, fish and chips och söndagsstek. Olika områden i England har också sina egna specialiteter såsom köttfärspirogen Cornish Pasty, Yorkshire Pudding och Melton Mowbeay Pork Pies.

Det engelska kulturlivet har också influerats av andra länder. Under sommaren ordnas stora musikfestivaler. Jane Austin och William Shakespeare är två exempel på kända engelska författare.

Britterna gillar idrott, främst fotboll, cricket, rugby och golf.