JOTA – JOTI

Jamboree på radiovågorna och på internet (Jamboree On The Air/Internet, ellet JOTA-JOTI) är en unik form av jamboree bland annat för att det är väldigt förmånligt i jämförelse med andra jamboreer där priserna skjuter i höjden på grund av resekostnader. Under evenemangen kan scouter bygga vänskap över gränserna frpn sitt eget hemland. Det här är ett bra sätt att skapa vänskapsförhållanden som spränger gränserna.

Evenemangen ordnas varje år det tredje hela veckoslutet i oktober och då samlas hundratusentals scouter på radiovågorna och/eller nätet för att utbyta hälsningar, för att lära sig om varandras länder och kulturer och för att hitta nya vänner. JOTA-JOTI är WOSM:s (ett av scoutingens världsförbunds) största årliga händelse.

Kom med!

Att delta i JOTA-JOTI kräver inga större ansträngningar. Att arrangera evenemanget skiljer sig inte nämnvärt från att arrangera en utfärd. Enda skillnaden är att det bör finnas internetanslutning eller radiokontakt på utfärdsplatsen. För att upprätta kontakten per radio behövs en radioamatör. Hjälp med att kontakta en sådan kan fps av JOTA-kordinatorn.

Radiostationen kan gärna byggas ihop under själva evenemanget i kårlokalen eller ute i naturen, så att scouterna från första början är med och bygger upp stationen. Radioamatören behöver inte själv vara scout, men är den som övervakar evenemanget, eftersom kontakterna går över amatörradiovågorna. Under radioamatörens ledning kan vem som helst språka med scouter runtom i världen.

På nätet hittas många bra tips för hur JOTA-JOTI-evenemanget kan byggas upp. (Bland annat på finska här.)

Programidéer:

Bland annat dessa aktiviteter kan med fördel göras under ett JOTA-JOTI-evenemang: Världens scouter (äventyrsscouter, öster), specialmärket Datafreaken och @scout.fi (spejarscouter, samhälle).

En bra programpunkt under evenemanget är att delta i något av de spel som försiggår online, till exempel ”Global JOTA-JOTI Challenge” där deltagarna i grupper utför uppgifter som testar scoutfärdigheter. Svaret på uppgifterna ges i form av en filmsnutt eller en bild. Ett domarråd bedömmer uppgifterna och de andra grupperna kan också ge kommentarer.

JOTI.tv är en tjänst dit grupperna kan skicka filmsnuttar från sitt eget evenemang och följa med vad som händer på andra gruppers evenemang.

Fler programidéer finns bland annat på WOSM:s JOTA-JOTI-sidor.

Mer information och kontaktuppgifter:

Sidor på nätet:

http://www.joti.fi – Nettipartiolaisets JOTI –webbplats (på finska)

http://jota.partio.net – Nettipartiolaisets JOTA –webbplats (på finska)

http://scout.org/en/information_events/events – WOSM:s evenemangssida med den färskaste informationen om JOTA-JOTI.

http://www.jotajoti.org – WOSM:s registreringssida där ni kan delta i Vision 2015-spelen och informera de JOTA-JOti-ansvariga om er grupps existens.

http://www.scoutlink.net – en internationell scoutsamhörighet som står för JOTI-kontakterna. Direkt till deras textbaserade diskussionsforum kommer man den här vägen: http://webchat.scoutlink.net

Kontaktuppgifter:

Juho Keitaanniemi             juho.keitaanniemi@partio.fi                  FS:s och NP:s JOTI –koordinator

Hannu ”banda” Rättö         banda@iki.fi                                         FS:s JOTA –koordinator

Juha Mäenalusta                juham@scoutlink.net                            ScoutLinks landskoordinator

Sasu Karttunen                  sasu.karttunen@partio.net                    NP:s JOTI –hjälpkoordinatori